Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Barak Obama neće moći da zatvori Gvantanamo do 2011.
Hronika

Njujork tajms: Barak Obama neće moći da zatvori Gvantanamo do 2011.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. decembar 2009.

Obamina administracija, uprkos obećanjima, verovatno neće moći da zatvori vojni zatvor Gvantanamo na Kubi pre 2011. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, objavio je Njujork tajms.

Pozivajući se na izjave zvaničnika administracije, list piše da savezna uprava za zatvore nema 150 miliona da isplati državi Ilinois nadoknadu za zatvor u Tompsonu, gde bi trebalo da budu smešteni zatvorenici iz Gvantanama.

Državna administracija je prošle nedelje objavila da je kazneno-popravni centar Tomson, koji je gotovo prazan, odabran za smeštaj do 100 zatvorenika iz Gvantanama.

Funkcioneri administracije procenjuju da će, nakon kupovine Tompsona, biti potrebno još osam do deset meseci za njegovo adaptiranje, jer je potrebno dograditi nove ograde, stražarske kule, kamere i ostale sigurnosne elemente. Pre nekoliko nedelja Bela kuća se obratila Komitetu za dodelu sredstava Predstavničkog doma, tražeći da se vojnom budžetu doda oko 200 miliona dolara za ovaj projekat, ali taj predlog nije usvojen.

Američki predsednik je, dan posle svoje inauguracije 22. januara, naložio zatvaranje Gvantanama u roku od godinu dana.

Portparol Bele kuće Ben La Bolt je izjavio da Obama ostaje predan zatvaranju zatvora na Kubi.

"Mi ćemo nastaviti saradnju s Kongresom kako bismo osigurali sredstva za kupovinu Tomsona", rekao je on, navodeći da će Tompson poreske obveznike mnogo manje koštati nego održavanje zatvora Gvantanamo.

U Gvantanamu se trenutno nalazi oko 200 zatvorenika, od kojih je čak 91 iz Jemena. Zatvorenici iz Jemena se ne smatraju pritvorenicima od visoke važnosti. Održavanja zatvora godišnje košta oko 150 miliona dolara, dok bi održavanje Tompsona, prema procenama, koštalo 75 miliona dolara.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner